Litecoin: introductie

24 dec

Bitcoins zijn lang niet de enige digitale valuta die je de dag van vandaag kan terugvinden. Met de opkomst van bitcoin zijn ook de zogenaamde altcoins tot stand gekomen, een ervan is de litecoin die wij vandaag gaan introduceren aan u. Een vergelijking die de dag van vandaag veel wordt gebruikt is ‘daar waar bitcoins goud zijn, is litecoin zilver’. Litecoin is dus het kleine broertje van bitcoin, maar in welke mate verschillen ze nu?

➥ Update: Vanaf heden is het ook mogelijk om Litecoins te kopen op een marktplaats zoals BTC Direct

1: SHA256 mining vs scrypt mining

SHA en Scrypt zijn samenhangende cryptografische hashfuncties. Deze algoritmes vatten een bericht samen in een korter bericht. Zonder overdreven in technische details te treden kunnen we stellen dat bitcoins het algoritme SHA256 gebruikt en litecoins het algoritme Scrypt. Deze algoritmes worden gebruikt voor het beveiligen van elektronische handelingen.

Litecoin logo

 

Bitcoins en litecoins menen (delven) is daarom ook een verschillend concept. Litecoins kunnen met minder rekenkracht gemined worden. Daar waar voor bitcoins te delven ondertussen aparte hardware voor nodig is, kan het minen van litecoins nog gebeuren met de grafische kaart van je computer. Ondertussen is het ook wel moeilijk geworden, maar er zijn tal van andere altcoins die het scrypt algoritme ondersteunen en dus op die manier gedolven kunnen worden. Er werden als het ware bitcoin computers gemaakt met chips die maar 1 doel hebben: bitcoins delven. Wie litecoins wil gaan delven en zich hiervoor hardware wil gaan aanschaffen, zal dus niet moeten zoeken naar computers met betere chips, maar meer hardware nodig hebben. Dit in tegenstelling tot bitcoins die gedolven kunnen worden door de hardware te voorzien met betere chips. Lees hier meer over het delven van bitcoins.

2: Groter aantal litecoins

Litecoins zijn ontstaan met het idee om meer mensen te bereiken. Daar waar er maar 21 miljoen kunnen bestaan, kunnen er bij litecoins 84 miljoen worden gemaakt. Er zullen dus in totaal 4x meer litecoins kunnen bestaan dan bitcoins.

3: Betere snelheid van verwerking

Bij Bitcoin wordt gestreefd naar een transactieverwerking van 10 minuten, maar het doel bij Litecoin is om dit op 2.5 minuten te houden. Op die manier zou je kunnen stellen dat litecoins meer geschikt zouden zijn om iets te kopen bij de slager of bakker of op café terwijl bitcoins kunnen gebruikt worden voor de aankoop van vastgoed of duurdere goederen.

Litecoin vs bitcoin

Geen andere verschillen

Als gewone gebruiker zal u behalve een snellere verwerking van de transacties, weinig merken van de verschillen tussen bitcoins en litecoins. U kunt ook een Wallet downloaden die er ongeveer hetzelfde uitziet als een Bitcoin wallet en u kan ze kopen op exchanges (zie hier ons artikel waar je andere digitale valuta kan verhandelen).

Litecoin is algemeen beschouwd een lichtere versie van Bitcoin maar doet voor de rest exact hetzelfde. Als bitcoins effectief beginnen door te slaan bij de ondernemers, dan moet het ook niet moeilijk zijn om ook litecoins te gaan integreren als betaalmiddel. Hoe meer digitale valuta’s er ontstaan, want het zijn er een heel pak, hoe ingewikkelder het verhaal wel aan het worden is.

De vergelijking dat litecoin het zilver is van bitcoin is voor het moment wel een correcte vergelijking: ze volgen min of meer dezelfde koerstrend als Bitcoin. Wie wil instappen in de wereld van digitale valuta en het gevoel heeft de boot te hebben mislopen, kan bij litecoins misschien wel terecht. De koersevolutie is echter wel ongeveer hetzelfde, waardoor je evengoed bitcoins kan gaan kopen. Alle altcoins volgen momenteel min of meer hetzelfde koersverloop van bitcoin, maar aangezien het allemaal afgeleiden zijn, valt nog te zien in welke mate ze kunnen aanschouwd worden als een blijver.

Wie zich overigens geroepen zou voelen om ons een donatie te willen geven met litecoins, kan dat steeds doen door de QR code in te scannen die je hier ziet, of door een donatie te verrichten op volgend Litcoin adres: LTMmxwCvPRYtTpD2zxi9cEmqMcjZ9GM6g4

Bronnen en informatie:

  • Litecoins kopen op een marktplaats zoals BTC Direct
  • De officiële website van Litecoin waar je ook de wallet kan downloaden: litecoin.org
  • Handleiding wanneer je je litecoin wallet moet upgraden: Litecoinn wiki
  • Litecoin miner software met handige interface: GUIMiner-scrypt
  • Litecoin mining verdiensten simuleren: Litecoinpool calculator
  • Litecoin op Reddit: Reddit
  • Engelstalig artikel over de verschillen tussen Bitcoin en Litecoin: Litecoin wiki

Litecoin kopen / marktplaatsen.